מתי כדאי להקליט שיחה עם ספאמר?
סוג הספאמרים הקשים ביותר לזיהוי הם אלה שלא ניתן ללמוד מנוסח הודעת הספאם דבר אודות זהותם (ההודעות לא כוללות את שם המפרסם או את פרטי הקשר שלו). ספאמרים אלה ינסו לגרום לכם להשיב להודעה (מילת זיהוי מסוימת, שמכם וכו') או יפנו אתכם ל"עמוד נחיתה", בו תתבקשו להשאיר פרטים בכדי שיצרו עמכם קשר.
שיטת הספאם הזו גורמת לכך, שהדרך היחידה להוכיח מיהו הספאמר שעומד מאחורי ההודעות, היא להקליט שיחה שיווקית עמו.
מה משיבים להודעת הספאם?
אם נתבקשתם להשיב חזרה במסרון (SMS) מילה מסוימת – השיבו את המילה.
אם נתבקשתם למסור פרטי קשר שלכם – השתמשו בשם בדוי שמתאים לכם (למשל, אם אתה גבר, אל תמסור את השם "נטלי"…).
תיעוד השארת הפרטים
אם השבתם במסרון להודעה, קיים בידיכם תיעוד מספק להשארת הפרטים. מומלץ בכל מקרה לתעד זאת בנוסף באמצעות צילום מסך של ההודעה והמסרון שהשבתם בחוזר.
אם השארתם פרטים בעמוד נחיתה, כדאי לתעד זאת בווידאו רציף עם מכשיר סלולרי אחר או על גבי המחשב. חשוב לתעד את התאריך ואת הפרטים שמסרתם. אם אין באפשרותכם לתעד בווידאו, תעדו באמצעות צילום מסך את הפרטים שמילאתם, רגע לפני שיגורם.
הצטיידות באפליקציה להקלטת שיחות
לבעלי מכשירי אנדרואיד – אפליקציית Automatic Call Recorder פופולרית בקרב המשתמשים ומומלצת.
לבעלי אייפון – קצת יותר בעייתי, אבל ישנם פתרונות חיצוניים – למשל Yallo -, אפליקציה ישראלית שמקליטה שיחות נכנסות בחינם, וגובה תשלום זניח להקלטת שיחות יוצאות [לעוד פרטים בקרו ב- https://www.facebook.com/yalloapp/].
בנוסף, קיימת אפשרות להקליט באמצעות מכשיר הקלטה רגיל או מכשיר סלולרי נוסף.
הכנת סיפור מקרה פשוט
על-פי רוב, נציגי הספאמר יחזרו אליכם בתוך זמן לא רב לאחר שתשיבו להודעתו. מומלץ אם כן להכין מראש "סיפור מקרה" פשוט התואם את נוסח פרסומת הספאם שקיבלתם. למשל, אם פנו אליכם בהצעה ל"מחזור" משכנתא, הציגו עצמכם כבעלי משכנתא קודמת המעוניינים לשפר את תנאי ההלוואה. אם מציעים לכם הלוואה עסקית, הכינו סיפור מקרה שהנכם בעלי עסק קטן, וכיוב'.
זכרו – אתם לא צריכים להיות שחקנים מקצועיים. נציגי המכירות מטעם הספאמר אינם בררנים מידי, והם ינסו למכור לכם את מרכולתם בכל מקרה. לרוב, בתחילת שיחה שיווקית כזו, הם רק יבקשו לברר האם פנייתם רלוונטית בכלל (ברור שאם אין לכם משכנתא אין לכם צורך במחזור משכנתא, למשל…).
דגשים לשיחה
- היו טבעיים, חיוביים ונינוחים.
- אם קראו בשמכם הבדוי – מצוין!
- אם לא – נסו לחלץ מהספאמר אישור על כך שהוא חוזר אליכם בהמשך להודעה ששלח לכם ושלה השבתם (למשל "אני מבין שאתם מתקשרים בהמשך להודעה ששלחתם לי בעניין השתתפות חינם בהגרלה?"). אפשר גם ממש לצטט את דבר הפרסומת ולשאול "זה אתם"?
- הביעו התעניינות במוצר או בשירות שהספאמר מציע.
- אל תשתלטו על השיחה. תנו לנציגי המכירות את הבמה למסור פרטים ולהוביל אתכם.
- נסו לחלץ מהספאמר כמה שיותר פרטים מזהים, ובכלל כך – שמו המסחרי, כתובת אתר האינטרנט או דף הפייסבוק שלו, מקום עסקיו, פרטי קשר שניתן לחזור אליהם, וכו'. עשו זאת באופן טבעי (למשל, "הייתי שמח לקרוא קצת עליכם, יש לכם אתר אינטרנט?" או: "אתם חברה ישראלית? איפה אתם יושבים?", וכיוב').
- אם הספאמר הציע לכם "מתנה" או "הטבה", נסו לחלץ ממנו פרטים נוספים. ברובם המוחלט של המקרים, המתנה נועדה לעודד אתכם להוציא כספים בדרך אחרת (למשל, יציעו לכם להשתתף בהגרלת לוטו בחינם, ומיד ינסו לעניין אתכם במינוי חודשי להשתתפות בהגרלות).
- כדאי להימנע משאלות וטענות כדוגמת "מהיכן השגתם את פרטי הקשר שלי", "למה אתם שולחים לי ספאם?" ו-"אני דורש שתזדהו לפני שנמשיך את השיחה". אתם עלולים לגרום לסיום מהיר של השיחה מבלי שעלה בידיכם להשיג את הפרטים הנחוצים.
- קיימת כיום פרקטיקה בשוק, בה מפרסמים נעזרים בחברות שיווק שמטפלות עבורם ביצירת הקשר הראשוני עם הנמענים וסינונם ללקוחות פוטנציאליים רלוונטיים. במקרה כזה, בשיחה הראשונה יזדהו בפניכם בשם שאינו של הספאמר, ורק לאחר מכן יעבירו את פרטיכם לספאמר עצמו. המתינו בסבלנות לשיחה השנייה, בה תוכלו לאסוף את כל הפרטים הרלוונטיים.
ב ה צ ל ח ה!