כתב הגנה בבית משפט לתביעות קטנות

21 באוקטובר 2013

מרגע שאדם נתבע בבית המשפט, עליו להגיש כתב הגנה. כתב ההגנה צריך להיות ענייני, מסודר וברור, ולהכיל את הגרסה של הנתבע לאירועים העולים בכתב התביעה. חשוב מאוד להגיש את כתב ההגנה בזמן, שכן נתבע שלא יגיש כתב הגנה, יהיה צפוי לקבל פסק דין נגדו, על יסוד כתב התביעה בלבד.

כתב הגנה – פרוצדורה

על הנתבע בבית המשפט לתביעות קטנות, להגיש את כתב ההגנה תוך 15 יום מיום שקיבל לידיו את כתב התביעה. נתבע שלא יגיש את כתב ההגנה במועד – עלול לקבל פסק דין נגדו, על יסוד כתב התביעה בלבד. על כן, חשוב מאוד להגיש את כתב ההגנה בזמן.

במידה ועולה ספק כי לא תספיקו להגיש את כתב ההגנה בזמן, פנו לביהמ"ש ובקשו ארכה להגשת כתב ההגנה. יש לציין מה הם הנימוקים שבעטיים אתם דורשים זמן נוסף לכתיבת כתב ההגנה. נימוקים אפשריים יכולים להיות: מחזור בזמן, צורך לאסוף את החומר, רצון לקבל ייעוץ משפטי וכן הלאה. על פי רוב, ביהמ"ש ייעתר לבקשה להארכת המועד.dreamstime_xs_18188926

את כתב ההגנה מגישים למזכירות ביהמ"ש שבו הוגש כתב התביעה. בדרך כלל בית המשפט יישלח את כתב ההגנה לתובע, אך ודאו זאת בעת הגשת כתב ההגנה.

בניגוד לתביעה רגילה, התובע אינו רשאי להגיב לכתב ההגנה, ואת כל טענותיו לכתב ההגנה הוא יטען בע"פ בבית המשפט.

אין צורך לשלם אגרת בית משפט בעת הגשת כתב ההגנה.

כיצד להכין את כתב ההגנה

כתבו את כתב ההגנה באופן מסודר, קריא ונגיש לשופט. על אף שניתן להגיש כתב הגנה בכתב יד, על גבי טופס הנמצא בבית המשפט, או כאן, רצוי מאוד להקליד את כתב ההגנה במחשב, ולהדפיסו. חלקו אותו לפסקאות ברורות, על מנת שהשופט יבין בדיון מה אתם טוענים. שימרו על איפוק ועל שפה נקייה, גם אם התובע לא נהג כך.

חלקו הראשון של כתב ההגנה צריך להיות התייחסות לכל טענות התביעה: יש להכחיש באופן מפורש כל טענה שהתובע טוען, ואשר היא אינה נכונה. טענה שנטענה ע"י התובע, ואינה מוכרת לכם, יש להכחיש בניסוח "הטענה מוכחשת מחוסר ידיעה". טענות שהתובע טוען, ואשר מוסכמות עליכם, ניתן לומר כי הן מוסכמות. כך תוכלו למקד את הדיון בבית המשפט למחלוקת האמיתית והרלוונטית.

חלקו השני של כתב ההגנה צריך להיות הגרסה שלכם לאירועים המפורטים בכתב התביעה. סדרו את האירועים עד כמה שניתן בסדר כרונולוגי, על מנת שהשופט יבין בדיוק מה קרה, וכיצד.

צרפו את כל הראיות שיש לכם לכתב ההגנה – ניתן לצרף תמונות, חוזים, התכתבויות באימיילים, הודעות טקסט מהטלפון הנייד ואפילו שיחות בפייסבוק. אם יש לכם צילום וידאו, ציינו בכתב ההגנה כי תציגו אותו בדיון באמצעות מחשב נייד. ניתן גם להעלות את סרט הווידאו לאתר המציג סרטונים (דוגמת יוטיוב), ולציין בכתב ההגנה את הקישור לאותו סרטון. אם יש לכם הקלטה – תמללו אותה ע"י חברה המתמחה בתמלול הקלטות.

טענת קיזוז ותביעה שכנגד

במקרים רבים לנתבע יהיו טענות נגד התובע. טענות שמשמעותן הן, שהתובע הוא בעצם שחייב כספים לנתבע. טענות אלו ניתן לטעון במסגרת טענת קיזוז, או במסגרת תביעה שכנגד. תביעה שכנגד היא תביעה עצמאית, והיא תמשיך להידון בביהמ"ש גם אם תידחה התביעה העיקרית. טענת קיזוז, לעומת זאת, היא טענה הנטענת במסגרת כתב ההגנה. ניתן לומר שתביעה כנגד היא "מהלך התקפי", ואילו "טענת קיזוז" היא מהלך הגנתי.

מומלץ מאוד להיעזר בעו"ד כאשר יש לנתבע טענות שונות נגד התובע, על מנת לשקול כיצד להעלות את אותן טענות – האם במסגרת טענת קיזוז, או במסגרת כתב תביעה שכנגד.

כתיבת תגובה