הצגת ראיות והוכחת טענות בתביעה קטנה

21 באוגוסט 2013

בית משפט לתביעות קטנות אינו כבול לסדרי הדין ולדיני הראיות המקובלים בבית משפט ״רגיל״. כלומר, אדם המגיש תביעה קטנה, יכול להוכיח את טענותיו באמצעות ראיות שלא היו מתקבלות בתביעה שהיא אינה תביעה קטנה. איך ניתן להציג הקלטות? ואיך להראות לשופט סרטי וידאו? האם חייבים להביא מומחה רפואי לעדות, על מנת להוכיח נזק רפואי?

הכלל המקובל בבתי המשפט הוא כי ״המוציא מחברו עליו הראיה״. קרי, אדם התובע מאדם אחר סכום מסוים, צריך להוכיח כי אותו אדם חייב לו את אותו סכום. חשוב לזכור כי פסק דין בתביעה קטנה לרוב ניתן לאחר דיון אחד בלבד. לכן, חשוב עוד יותר להגיע לדיון מוכנים מבחינת אופן הוכחת הטענות והצגת הראיות.

הקלטות

ניתן להשמיע הקלטות בבית המשפט בעת הדיון עצמו. במידה וההקלטה הינה קצרה וברורה מבחינת איכות הקול, רוב השופטים יאשרו זאת בעת הדיון. ואולם, אם ההקלטה הינה ארוכה, או שיש בה חלקים שאינם מובנים וברורים, רצוי לתמלל את ההקלטה אצל חברה המתמחה בכך. חשוב לוודא ערב הדיון, וכמה דקות לפני הדיון, כי ההקלטה זמינה להשמעה בפשטות. אם בכוונתכם להשמיע רק חלק מההקלטה, רישמו לעצמכם בדיוק היכן נקודת ההשמעה הרצויה, וככל שניתן אף כוונו את המכשיר להשמעה מיד מאותה נקודה.

תמונות

צרפו את התמונות לכתב התביעה. אם יש ברשותכם מספר רב של תמונות, צרפו את המרכזיות והחשובות שבהן, וציינו בכתב התביעה כי תציגו בעת הדיון תמונות נוספות. כתב התביעה נסרק על-ידי מזכירות בית המשפט, ועל כן התמונות מאבדות מאיכותן. הביאו עמכם את התמונות מודפסות בצבע, ובאיכות טובה.dreamstime_xs_14333459

סרטי וידאו 

את סרטי הווידאו שברשותכם, תוכלו להציג בפני השופט באמצעות מחשב נייד (לפטופ). כמו בהקלטות, ודאו כי הסרט מוכן לצפייה, מהנקודה המדויקת. ניתן, בנוסף (אך לא במקום להציג את הסרט בדיון), להעלות את סרט הווידאו לאתר דוגמת יוטיוב או פליקר, ולציין בכתב התביעה את הקישור לסרטון. 

תכתובות בדואר אלקטרוני והודעות SMS

ניתן בהחלט לצרף תכתובות בדואר אלקטרוני (אימיילים) והודעות טקסט (SMS) לכתב התביעה. פשוט להדפיס את התכתובות הספציפיות, ולהפנות אליהן מכתב התביעה. פעמים רבות צדדים אינם חותמים על הסכם ממש, ותכתובות דוא"ל והודעות טקסט מעידות על ההתקשרות באופן ברור.

חוות דעת מומחה בנזקים לא רפואיים

על מנת להוכיח טענות מסוימות, לעיתים רצוי להציג בפני בית המשפט חוות דעת של מומחה באותו התחום. למשל, על מנת להוכיח נזק לרכב, רצוי להציג חוות דעת של שמאי (רצוי מאוד, אך לא הכרחי תמיד. ראו כאן וכאן). מומלץ להתייעץ בעורך דין, על מנת לבדוק איזו חוות דעת בדיוק לצרף לכתב התביעה. יש לזמן את המומחה שנתן את חוות הדעת  לעדות בבית המשפט על מנת שיעיד על חוות הדעת שנתן. במקרים מסוימים קיבל בית המשפט חוות דעת מומחה אף אם לא התייצב לדיון, על מנת להיחקר על חוות דעתו.

הוכחת נזקים רפואייםdreamstime_xs_30530414

על פי דיני הראיות הרגילים, יש להוכיח טענות רפואיות באמצעות חוות דעת רפואית. עם זאת, וכפי שציינו בתחילה, דיני הראיות אינם חלים בתביעות קטנות, ולרוב ניתן  להוכיח נזקים רפואיים גם באמצעות מסמכים אחרים – תמונות של הפציעה, סיכום ביקור במיון, קבלות על רכישת תרופות וציוד רפואי, מכתב מרופא המשפחה וכן הלאה. במקרים של תביעה בגין נזקים רפואיים, ייתכן והתביעה תועבר לבית משפט רגיל, להליך שאינו תביעה קטנה. כמו כן, רצוי שלא להעריך בחסר את סכום התביעה השל נזקים רפואיים, שכן ייתכן ונגרמו נזקים עתידיים. כדאי מאוד להתייעץ עם עו״ד טרם הגשת התביעה שנושאה נזקים רפואיים.

הוכחת עוגמת נפש

עוגמת נפש יש להוכיח, בדיוק כמו כל רכיב אחר בתביעה, ובפרט כאשר תובעים סכום משמעותי, יחסית, בגין עוגמת נפש.

בהצלחה!

כתיבת תגובה