בית המשפט לתביעות קטנות פסק פיצוי בסך של 12,000 ש"ח לתובעת אשר נהג האוטובוס ביקש ממנה ומחברותיה לעבור לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס, לאחר ששני גברים חרדים נעמדו על ידן.
התובעת הינה תלמידת בית ספר תיכון בבית שמש, נערה כבת 15. היא נסעה באוטובוס של הנתבעת, ובשלב מסוים פנה אליה נהג האוטובוס, וביקש ממנה ומחברותיה שתעבורנה לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס, וזאת על מנת ששני גברים חרדים, גברים, יוכלו לשבת בקדמת האוטובוס. הנתבעים (חברת האוטובוסים והנהג עצמו) טענו כי לא היו דברים מעולם – לטענתם הנהג לא פנה אליה, לא ביקש ממנה לעבור לסוף האוטובוס, וכי היא החליטה לעשות זאת על דעת עצמה.
בית המשפט קיבל את טענת התובעת, ונתן בה אמון. התובעת הוסיפה בעדותה כי עברה לחלק האחורי של האוטובוס, מאחר שחששה כי אם לא תציית לנהג, הוא יחייב אותה לרדת מהאוטובוס (על אף שבכנות העידה כי לא איים עליה שכך יעשה, אלא כי זו הייתה תחושתה הסובייקטיבית באירוע). בדיון העידו גם אימה של התובעת שהעידה כי ביתה הגיעה חזרה לבית כשהיא נסערת וחוששת. אחת מחברותיה העידה אף היא על האירועים כפי שתוארו על ידי התובעת עצמה.
- פסק דין: מועדון יפצה תובעים ב-12,000 ש"ח לאחר שלא הוכנסו בשל היותם גברים
- פסק דין: סלקציה במועדונים – נפסק פיצוי של 4,000 ש"ח
בית המשפט ציין בפסק הדין כי עדותה של התובעת הייתה אותנטית, וכי ניתן היה להתרשם מתחושת העלבון והפגיעה בה בעקבות האירוע. בית המשפט דחה את טענת הנתבעת, שהתובעות היו צריכות לסרב לדרישת הנהג, וקבע כי הן פעלו באופן הגיוני וסביר. הנהג נתפס בעיניהן כבעל הסמכות, וברצף האירועים, יחד עם החשש שיסולקו מהאוטובוס, אך סביר כי צייתו להוראותיו.
חוק איסור אפליה במוצרים ושירותים קובע כי אין להפלות אדם במתן שירותים ציבוריים בשל העילות המנויות בו – גזע, דת או קבוצה דתית, לאום, ארץ מוצא, מין, נטיה מינית, השקפה, השתייכות מפלגתית, מעמד אישי או הורות. בהתאם לחוק, בית המשפט רשאי לפסוק פיצוי בסכום של עד 50,000 ש"ח ללא הוכחת נזק (הסכום צמוד למדד, ועומד כיום על למעלה מ-60,000 ש"ח).
נפסק כי יש להטיל אחריות הן על הנהג עצמו, והן על חברת האוטובוסים, מכוח אחריות שילוחית, שכן הנהג פעל לא עבור עצמו, אלא כחלק ממהלך עבודתו הרגיל. עוד נקבע בפסק הדין, שסופרבוס לא הוכיחה כי היא פועלת בצורה מספקת על מנת למנוע מקרים כאלה, ועל מנת לאפשר שירות שווה לכל.
חברת סופרבוס והנהג הגישו בקשת רשות ערעור על פסק הדין בבית המשפט לתביעות קטנות, ובקשתם נדחתה.
ת"ק (בית שמש) 2917-10-11 אריאלה מרסדן נ' חליל