רוב בני האדם אינם ששים להגיע לבית המשפט. בית המשפט נתפס כמקום מאיים, עם כללים נוקשים וברורים. אצל מרבית האנשים הוא יוצר תחושת אי נוחות. אולם, לפעמים אנו חשים שנגרם לנו אי-צדק חמור, עד כדי כך, שאנו מחליטים להגיש תביעה לבית המשפט. הדרך הקלה ביותר לתבוע סכומים נמוכים יחסית, היא הגשת תביעה קטנה, בבית המשפט לתביעות קטנות.
בית המשפט לתביעות קטנות תוכנן כך שהוא יהיה נוח ונגיש לאזרח הקטן. אין צורך להיות בקי ברזי המשפט על מנת להצליח בתביעה קטנה. עם זאת, על מנת להגביר את הסיכויים לזכות בתביעה, מומלץ לפעול בהתאם להמלצות הבאות. המלצות אלו גובשו לאחר עבודה על תיקים רבים מאד של תביעות קטנות והכנת כתבי תביעה.
כתבו את כתב התביעה באופן מסודר, קריא ונגיש
את כתב התביעה רצוי להדפיס, ולא לכתוב בכתב יד. יש לפרט בו את כל העובדות המהוות את הבסיס להגשת כתב התביעה: מה הקשר בין התובע לנתבע (שכנים? ספק-לקוח? דייר ובעל בית?), מהי ההתנהגות שהובילה לארוע בגללו תובעים, ומה הנזק שנגרם לתובע.
בבית משפט לתביעות קטנות אתם זכאים להגיש כתב תביעה, ואז להציג את העמדה שלכם בעל-פה בדיון עצמו. זאת, בניגוד לתביעה רגילה, שם ניתן לאחר קבלת כתב ההגנה מצד הנתבע, להגיב לו. בתביעות קטנות לא ניתן להגיב לכתב ההגנה, אלא רק בדיון עצמו, בע"פ. לכן, כתב התביעה המוגש לביהמ"ש צריך להכיל את כל העובדות הרלוונטיות.
טיפ: אם אתם סבורים שיש בידיכם ראייה (הוכחה) לגבי עובדה כלשהיא, שהנתבע ישקר לגביה בכתב ההגנה, ניתן שלא לצרף את אותה ראיה, ולהשאיר אותה כראייה מפתיעה לדיון עצמו, על מנת להוכיח את טענתכם.
עריכת כתב התביעה
דאגו שכתב התביעה מוקלד עם רווחים בין השורות, בכתב לא קטן מדי. את הטענות החשובות שלכם הדגישו (למשל, באמצעות אותיות בולטות או קו תחתון). חלקו את כתב התביעה לפסקאות ולסעיפים באופן מסודר. הציגו את האירועים באופן כרונולוגי, והימנעו משימוש בלשון צינית.
טיפ: השתמשו בגופן DAVID, גודל אותיות 12, רווח של לפחות 1.5 בין השורות בכתב התביעה.
הוכחת הטענות בתביעה
הכלל הבסיסי במשפט הוא "המוציא מחברו עליו הראייה". כלומר, תובע הטוען כי הוא זכאי לפיצוי, צריך להוכיח מדוע הוא זכאי לאותו פיצוי. אם לטענת התובע, הנתבע הפיץ עליו שקרים שהם בגדר לשון הרע, למשל, על התובע להוכיח כי אותם שקרים אכן נאמרו. צרפו לכתב התביעה את הראייה המוכיחה את אותו שקר – תמלול של הקלטה, צילום מסך מהמחשב אם הפרסום היה ברשת האינטרנט וכן הלאה.
דוגמאות נוספות: תביעה המוגשת בגין נזק לרכב, למשל, צריכה להיות מגובה בחוות דעת שמאי; עלות תיקון של מוצר מסויים יש להוכיח באמצעות קבלה / חשבונית; הפסד השתכרות יש להוכיח באמצעות תלושי משכורת; שיחות אינסופיות למוקדי שירות של חברות תקשורת יש להוכיח ע"י פישוט שיחות, וכן הלאה.
טיפ: אם יש לכם הקלטה, הערכו מראש להשמיע אותה בבית המשפט. ניתן להשמיע אותה באמצעות טלפון סלולרי, מחשב, או כל אמצעי אחר. הדרך המומלצת היא לתמלל את ההקלטה במקום המתמחה בכך.
זימון עדים לדיון בבית המשפט לתביעות קטנות
טעות רווחת אצל תובעים (או נתבעים) היא, שלא ניתן להביא עדים לדיון. ובכן – ניתן, ואף רצוי. לעדים יש משמעות והשפעה רבה על אופן הוכחת טענות בבית המשפט. עדיף לזמן עדים אוביקטיביים, אולם אין שום בעיה לזמן עדים שהם קרובי משפחה או חברים.
טיפ: עֵד, אשר אין לכם כל ספק שיגיע לדיון (המדובר בד"כ בעדים מהצד שלכם) אין צורך לזמן באופן רשמי, אלא פשוט לבקש ממנו להגיע לדיון ביום ובשעה הנקובים. לגבי עדים אחרים – ניתן למלא טופס במזכירות ביהמ"ש, וביהמ"ש יזמן את העדים לדיון. עד שלא יופיע לדיון למרות שזומן, יכול ויואשם בביזיון בית המשפט.
קביעת סכום הפיצוי המגיע לכם – בלי להגזים!
כתב התביעה צריך לכלול את הפיצוי אותו התובע דורש. יש לפרט בדיוק מה הפיצוי הנתבע. על מנת לא לעורר אנטגוניזם אצל השופט, מומלץ שלא להגזים, ולתבוע את מה שמגיע. עם זאת – אל תמעיטו בהערכת הנזק הנגרם לכם! אם, למשל, רכשתם מחשב שלא עבד כבר מלכתחילה, תבעו פיצוי גם עבור הזמן שבזבזתם בכל הפעמים שניגשתם עימו לתחנת השירות. תמחרו את הזמן שלכם באופן ראלי, וציינו מדוע אתם דורשים את הפיצוי.
טיפ: גם עוגמת נפש צריך להוכיח. עוגמת נפש היא דבר שניתן לתבוע בגינו, אולם גם את עוגמת הנפש שנגרמה לכם, יש להוכיח.
הדיון בבית המשפט
הדיון בבית המשפט לתביעות קטנות הוא לרוב מהיר. הזמן הממוצע לדיון בתביעה הוא כ-15-20 דקות. לתובע, כמו גם לנתבע, יש זמן מועט, יחסית, להציג את כל הטענות בכתב התביעה, ולהוסיף פרטים חדשים – בין אם כאלו שנשכחו בכתב התביעה, ובין אם כאלו שנתגלו לאחר הגשת התביעה. לכן, שלטו היטב בכל הפרטים המופיעים בכתב התביעה.
טיפ: בערב לפני הדיון, קראו את כתב התביעה לפחות פעמיים נוספות, ועברו על כל הנספחים שצרפתם. אל תסמכו על הזיכרון שלכם, טוב ככל שיהיה. סביר להניח שבזמן שעבר מאז הגשת התביעה ועד למועד הדיון חלפו לא מעט חודשים, ויש לרענן את הזיכרון.
טיפ נוסף: הכינו לעצמכם דף ובו הנקודות המרכזיות שאותן אתם רוצים להדגיש בדיון. דף אחד, ובו הטענות החשובות ביותר שלכם. קחו בחשבון שהשופט כבר קרא את כתב התביעה, ואין צורך לחזור על הכל. עם זאת, כדאי לחדד את הטענות החזקות ביותר שלכם.
הכנה לדיון – איך להתמודד על הלחץ?
אין ספק כי הופעה בבית המשפט הינה חוויה מלחיצה, שאינה נוחה לרוב התובעים (או הנתבעים). על מנת להוריד מעט את רף ההתרגשות והלחץ, נצלו יום פנוי, וערכו ביקור מקדים בבית המשפט. הדיונים בבית המשפט פתוחים, לרוב, לכל אדם. כנסו לאולמות הדיון, וראו כיצד מתנהל הדיון. מהר מאוד תגלו כי אתם מסוגלים לעשות זאת באופן טוב יותר ממה שחשבתם.
טיפ: ביום הדיון עצמו, הקדימו להגיע לאולם הדיונים. אנו ממליצים להגיע לדיון כחצי שעה קודם למועד שנקבע לכם ולשבת על הספסלים האחוריים. כך תוכלו "להרגיש" כיצד מנהל השופט את הדיון. זה יעזור לכם להרגע.
מאמר – ההבדלים בין תביעה קטנה לתביעה רגילה
ב ה צ ל ח ה!