המדריך: חמישה צעדים פשוטים להגשת תביעה קטנה

4 בנובמבר 2013

הגשת תביעה לבית המשפט הינה מעשה של מוצא אחרון – לעיתים מגיעים פשוט למצב של "אין ברירה". במקרה כזה, לאחר שנתנו לצד השני (ספק של שירות מסוים, אדם פרטי, עירייה וכן הלאה) את מלוא ההזדמנויות לתקן את העוול שעשה – לא נותר לנו אלא להגיש תביעה לבית המשפט. על מנת להגיש תביעה קטנה, ניתן להיעזר בעורך דין לכתיבת התביעה ולהכנה לדיון, אולם ניתן, כמובן, לעשות זאת באופן עצמאי. עקבו אחר השלבים הבאים על מנת להגיש תביעה קטנה:

שלב א' – איסוף החומר

רכזו את כל החומר שיש לכם, ואיספו את מכלול הראיות שיכולות לתמוך בטענות שלכם. אין חובה לצרף את כל הראיות, אולם כדאי מאוד לצרף כנספחים לתביעה את כל הראיות וההוכחות לטענות אותן אתם מפרטים בכתב התביעה. זכרו כי הכלל הבסיסי הוא ש"המוציא מחברו עליו הראיה". ולכן – כל טענה יש להוכיח. טענו טענות שאתם יכולים להוכיח, אולם ותרו על טענות סתמיות.

שלב ב' – מה אתם רוצים להשיג בתביעה?
dreamstime_xs_10906189

בית המשפט לתביעות קטנות מוסמך לדון במגוון רחב של תביעות. החל מתביעות צרכנות, המשך בתביעות נזיקיות, תביעות בשל תאונות דרכים, וכלה בתביעות חוקתיות כגון לשון הרע. בית המשפט מוסמך לפסוק פיצוי כספי שהוא בגבול הסמכות המותרת בחוק. כמו כן, בית המשפט מוסמך לתת צו המורה על ביטול עסקה והשבת הסכום ששולם, או על תיקון מוצר. עם זאת, בית משפט לתביעות קטנות אינו מוסמך לתת צו "עשה" או צו "אל תעשה". כלומר, לא ניתן, למשל, לבקש מבית המשפט להורות לשכן להפסיק לעשות רעש באמצע הלילה (אולם בית המשפט דווקא כן מוסמך לפסוק פיצוי בגין הטרדה שנגרמת בשל הרעש, או בשל עוגמת הנפש).

לכן, טרם כתיבת התביעה, נסחו לעצמכם את מטרת התביעה – האם תרצו לבטל את העסקה ולקבל את הכסף חזרה בתוספת פיצוי? האם תרצו שמוכר המוצר יחליף את המוצר המקולקל? יתקן אותו? לעיתים מומלץ להיוועץ בעו"ד לפחות לשלב של ניסוח המטרות של התביעה, על מנת שהתביעה לא תידחה בשל חוסר סמכות של בית המשפט לתביעות קטנות.

שלב ג' – כתיבת התביעה

כתבו את התביעה באופן מסודר וברור. הקלידו את "סיפור המעשה" במחשב, בצורה ברורה, כך שהשופט יבין בדיוק כל טענה שלכם. הרחיבו במקומות החשובים, אך ותרו על תיאורי רקע שלא מוסיפים לטענות שלכם. אין צורך לספר את כל השתלשלות העניינים, אולם אל תחסירו בפרטים המהותיים להבנה כיצד הצד השני פעל בצורה שבגינה הגשתם את התביעה. 

במקרה שבו חלק גדול מהתביעה הינו בשל עוגמת נפש, הסבירו בצורה מפורטת מדוע נגרמה לכם עוגמת הנפש, שכן גם רכיב של עוגמת נפש הוא רכיב שיש להוכיח. בית המשפט יפסוק פיצוי בגין עוגמת נפש בסכום שייראה לו לנכון, בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

שלב ד' – ארגון התביעה להגשה לבית המשפט

סדרו את התביעה לפי הסדר הבא: א. טופס ובו מספר פרטים בסיסיים: שמות הצדדים, היכן ומתי ארעו הנסיבות לתביעה וסכום התביעה. במקום בו יש למלא את פרטי התביעה בקצרה, רשמו רק "מצורף כתב תביעה מודפס + נספחים". ב. התביעה אותה כתבתם, ובה תיאור המקרה ודרישתכם לפיצוי. ג. כל הנספחים שהחלטתם לצרף לתביעה. את הנספחים ממספרים, ומפנים אליהם מתוך כתב התביעה (למשל, אם יש בידיכם חוות דעת שמאי, רשמו בכתב התביעה עצמו "מצורפת חוות דעת שמאי ומסומנת נספח א').

את כל אלו הַכִינו בשלושה עותקים, והגישו לבית המשפט.
Gavel

שלב ה' – הגשת התביעה

את התביעה יש להגיש לבית המשפט המוסמך (ראו בעמוד שאלות ותשובות מה הוא בית המשפט המוסמך. את רשימת הכתובות של כל בתי המשפט לתביעות קטנות תוכלו למצוא כאן). בבית המשפט תשלמו אגרה של 1% מסך התביעה, אך לא פחות מ-50 ש"ח (כלומר, על תביעה בגובה 25,000 ש"ח תשלמו אגרה של 250 ש"ח, ועל תביעה בגובה של 2,000 ש"ח או 5,000 ש"ח תשלמו אגרה זהה של 50 ש"ח).

לאחר הגשת התביעה תקבלו מועד לדיון. רישמו ביומן את מועד הדיון, והתכוננו אליו היטב. הדיון בתביעה הקטנה הוא לרוב דיון אחד בלבד, ועל כן יש להכיר בצורה מעולה את כתב התביעה שלכם, את כתב ההגנה ואת הטיעונים אותם הנכם מתכוונים לטעון בדיון.

ב ה צ ל ח ה!

 

כתיבת תגובה