עוגמת נפש בתביעות קטנות

17 בדצמבר 2013

כללי

בית משפט לתביעות קטנות הינו ערכאה שיפוטית שנועדה לפתור מחלוקות בסכומים נמוכים יחסית (כיום 33,500 ₪). חלק גדול מהתביעות המגיעות לבית המשפט כוללות גם רכיב של תביעה בגין "עוגמת נפש". הביטוי עוגמת נפש מתאר בדרך כלל מסכת עובדתית של התשת התובע, התעלמות מפניות שלו, העדר טיפול יעיל בתלונות, אכזבה משירות מסוים וכן הלאה.

על אף שהביטוי "עוגמת נפש" הינו ערטילאי מעט – חשוב לזכור כי כמו כל טענה אחרת בכתב התביעה, גם את עוגמת הנפש חייבים להוכיח, שכן הכלל הבסיסי במשפט הינו כי "המוציא מחברו עליו הראיה". דרכי ההוכחה של עוגמת הנפש יכולים להיות שונים ומגוונים.
dreamstime_xs_22132886

ראשית, באמצעות עדות התובע על העובדות המתוארות בכתב התביעה. שנית, ניתן להוכיח את עוגמת הנפש על ידי מסמכים שונים (למשל מסמך המכיל מספרי הפניות לחברה סלולרית שיעידו על שירות גרוע), על ידי תמונות וסרטי וידאו (שיוכיחו למשל כי החדר במלון היה מלוכלך, ובשל כך נפגמה החופשה), או על ידי עדות של אדם נוסף

כאמור, עוגמת נפש מלווה ואופפת תביעות רבות של צרכנים. לדוגמא, מקרה שבו נרכש מדיח כלים ומדיח הכלים לא פעל, צלם וידאו שאיבד את התמונות של החתונה, אדם שביצע עבודה ולא שולמה לו תמורה עבור עבודתו, ספר שפגע בשיער של הלקוחה, פתיחת הליכי גביה לשווא, נזקי רטיבות בדירה שלא תוקנו, חברת ביטוח שלא פיצתה את הלקוח וכן הלאה.

כמה ניתן לתבוע בשל עוגמת נפש?

ככלל, יש לנסות ולפרוט את עוגמת הנפש לדברים שהינם מוחשים יותר. אם סעיפי התביעה יהיו ברורים, ומפורטים, יגדל הסיכוי שבית המשפט יפסוק פיצוי גבוה יותר בגין עוגמת הנפש. למשל, לפרט באמצעות תאריכים את מספר הפעמים בהן הגעתם למוקד השירות של החברה ולא קיבלתם שירות.

במקרה אחד בו בוצעו הליכי גבייה שלא כדין פסק בית המשפט פיצוי של 15,000 ₪ בגין נזק תדמיתי בושה ועוגמת נפש. במקרה אחר פסק בית המשפט פיצוי של 6,000 ש"ח לאדם אשר הוגשה נגדו תלונת שווא במשטרה. במקרה נוסף פסק בית המשפט פיצוי בסכום של 5,000 ש"ח נגד חברת ביטוח, אשר לא בדקה כראוי האם המבוטח זכאי לפיצוי לאחר שהיה מעורב בתאונת דרכים.

במקרה נוסף נפסק פיצוי בסך של 14,700 ש"ח בשל העובדה שהנתבעת, חברת שחר נזקי צנרת, התרשלה בתיקון הנזילה, ותקנה אותה רק כעבור 28 יום.

הדוגמאות הינן רבות, ויש לבדוק כל מקרה לגופו.

דגשים לתובעים

הדגשנו את זה, אולם אין מנוס מלחזור על כך שוב: לא די בדרישה כללית וסתמית מבית המשפט לפסוק פיצוי בשל עוגמת נפש. יש להסביר ולפרט מדוע נגרמה עוגמת הנפש, ומה עשה הנתבע וכיצד הוא גרם לכם לעוגמת הנפש.

ככל שניתן, יש לתמוך את הטענות הנטענות בכתב התביעה בראיות, על מנת שבית המשפט יבין בדיוק מה הן הטענות שלכם. מבדיקה של פסקי דין רבים מאוד בתביעות קטנות עולה כי בתי המשפט אינם פוסקים פיצויי עוגמת נפש ביד רחבה, אולם כאשר התובע מציג עילה מבוססת ומוכחת לדרישתו, ביהמ"ש יפסוק לו פיצויים, ולפעמים אף פיצויים גבוהים.

לייעוץ התקשרו: 077-955-5155

 

כתיבת תגובה